U bevindt zich hier: Twentsche Golfclub > Flora en Fauna

Flora en Fauna

Onze Zwanen

Op het eilandje bij hole 8 heeft een zwanenpaar tussen de gagel een nest gemaakt.
Zwanen zijn zeer waakzaam en in het broedseizoen agressief.   Een zwaan is ondeveer 1.50m  groot en weegt tussen de 10 en 13 kg. De vleugelspanwijdte is 2.30m.  Snavel en vleugels zijn geduchte wapens.   Als hij boos is, is hij behoorlijk snel.   Zwanen zijn monogaam en levenslang trouw. Zij eten waterplanten en gras.   Het vrouwtje broedt de gemiddeld 6 bleke, effen eieren uit. Broedtijd 35-38 dagen.  Het mannetje bewaakt het territorium.

Onze Helmparelhoenders

Zij zullen u verwelkomen op onze parkeerplaats of bij ons clubgebouw en anders zult u deze 3 parelhoenders zeker tegenkomen in de golfbaan. Helmparelhoenders zijn afkomstig uit Afrika, waar ze van oudsher leefden op warme, redelijke droge en open vlaktes met enkele bomen en struiken. Uit de hoofdkleur (wild) zijn diverse andere kleuren ontstaan: lavendel, grijs, chamois, wit.   In Nederland zijn slechts de kleuren wild, lavendel en wit erkend. De meeste helmparelhoenders die in ons land voor de hobby worden gehouden, hebben de oorspronkelijke wildkleur.

Onze Schapen in de baan

Van april tot november is er jaarlijks een groep schapen actief in de baan, ingezet om de greenkeepers te helpen. Zij kunnen perfect ongewenste houtopslag te lijf gaan en het gras tussen en onder de bomen kort houden. Dat zijn allemaal werkzaamheden die anders veel mankracht zouden vragen, omdat dat geen werk is voor grote machines.

Hoewel de verschraling van de vegetatie, dat wil zeggen het uitmergelen van het dichte “vette” gras ten gunste van een meer open vegetatie -waarin je je bal wel gemakkelijk terug kunt vinden- het snelst gaat door het op het juiste moment te maaien en het gras af te voeren, zijn deze resultaten op termijn ook met de inzet van schapen te bereiken.

Voor het regelmatig verzorgen en verzetten van de dieren staan de vele enthousiaste vrijwilligers van de “Schapenploeg” klaar. De schapen staan binnen netten waar schrikdraad in verwerkt is, dus wees voorzichtig.