U bevindt zich hier: Twentsche Golfclub > Marshal commissie

Marshal commissie

Marshal: politieagent of ………………………., wat weet u van het marshalschap.

U ziet ons opgezette tijden rondrijden en vraagt zich mogelijk af waar wij ons zoal mee bezig houden.
Omdat onbekend, onbemind maakt, stellen wij ons graag aan u voor.

Onze marshalcommissie telt 31 leden, die allen na het behalen van de AED cursus, in de
periode van maart t/m november, 9 ochtenden of middagen hun diensten draaien.

Wij zijn de gastheer/vrouw voor de greenfee spelers, hebben de zorg voor een goede doorstroming in de baan, controleren op speelgerechtigheid, houden toezicht op toepassing van de baanregels, waarschuwen bij onweer en treden op bij calamiteiten.

De dienst begint altijd met het in kaart brengen van de baanbezetting (waarbij en passant de speelgerechtigheid wordt gecontroleerd), zodat mogelijke knelpunten voorkomen of verholpen kunnen worden.
Gelukkig is bij 90 % van de golfers geen actie nodig. Die kennen de regels en handelen volgens de etiquette.
Zij herstellen pitchmarks, lopen niet met hun golfkar tussen de bunker en de green, harken keurig de bunker aan
en laten door als dat nodig is.
Voor de resterende 10 % hierbij een aantal aandachtspunten.

1. Het voorkomen van stagnatie in de baan begint al bij de afslag op hole 1.
Als u afslaat als de vorige flight nog niet op de green is, loopt u een gerede kans dat u al bij hole 2 halverwege de baan moet wachten en dat zich dat in de loop van uw ronde vele male herhaald.
Het is dus in uw eigen belang en ook van de flights na u, dat u zich aan de gouden regel houdt.
Pas afslaan op hole 1 als de flight voor u op de green is of deze net heeft verlaten.

2. Als u met uw approach voornemens bent de bal zo dicht mogelijk bij de vlag te laten landen
en uw bal onverhoeds in de bunker beland, verwerk die teleurstelling dan niet door de bunker
niet aan te harken.
En als uw missie wel is geslaagd vergeet dan niet in uw enthousiasme twee pitschmarks te herstellen.

3. Het is natuurlijk bere gezellig om in een flight van 3 of 4 te spelen.  Maar realiseert u zich dan wel dat de kans groot is dat de flights achter u op u in kunnen lopen. Houdt dus aansluiting en kijk ook eens achterom of doorlaten niet is aangewezen.
Zeker als na een misslag een zoekactie op touw wordt gezet om de bal te vinden.

4. Als het druk is bij de afslag van hole 1 of omdat u het ook eens leuk vindt om de tweede negen holes te spelen kijkt u of het mogelijk is om op hole 10 te starten.

Het is een ieder bekend dat starten op hole 10 niet is toegestaan als er een flight op hole negen in zicht is zonder gele vlag.
Het komt echter met de regelmaat van de klok voor dat er men in strijd met die regel toch afslaat op hole 10.
Vaak met het excuus dat men wel doorlaat als dat nodig is.
Het is echter ongepast als u door toch af te slaan irritatie oproept bij de flight die op hole negen de green nadert.

5. Onze baan staat bekend om zijn lengte.
Als u geen longhitter ben, overweeg dan eens van een dichter bij de green gelegen tee af te slaan.
Het aloude onderscheid tussen de heren en dames afslag bestaat immers niet meer.
U golft dan mogelijk met meer plezier en bevordert bovendien de doorstroming.

Onze marshals doen hun uiterste best om er voor te zorgen dat iedereen met plezier zijn golfrondje kan (blijven) lopen.
Daar hoort hoe dan ook een toezichthoudende taak bij.

Gelukkig volgt het leeuwendeel van onze leden de aanwijzingen van onze marshals zonder problemen op.
Wij proberen geen politieagent te zijn maar in uw belang de zaak in goed banen te leiden.

Inmiddels beschikt de commissie over een wind en waterdichte marshalkar.

Gerard Sleumer.